Skip to content Skip to footer
You Niqcare

Persoonlijke Begeleiding

You-niqcare bied persoonlijk individuele begeleiding aan kinderen, jongeren en volwassen met een lichamelijke en/of (licht) verstandelijke beperking (al dan niet aangeboren), psychische stoornis, sociaal- emotionele ontwikkelingsachterstand en problematiek in de hechting en als specialisme in het autisme spectrum gebied. You-niqcare biedt ook ondersteuning aan de betreffende ouders.

In de begeleiding staat naast het belang van het kind/de jongere met de hulpvraag ook de samenhang met het (gezin) systeem centraal. Het functioneren van een kind/jongere staat in verbinding met het (gezin) systeem om het kind heen. Rust, structuur en balans verkrijgt een kind/jongere voor een groot gedeelte door zijn/haar systeem om hem/haar heen. Als deze drie pijlers niet in balans zijn vanuit het systeem heeft dit invloed op het functioneren van het kind/de jongere. You-niqcare gaat in de benadering en begeleiding uit van de mogelijkheden van ieder mens. Uiteraard is er ook het professionele zicht op wat niet meer kan in het nu en de toekomst. De begeleiding is erop gericht om balans te houden in het huidige ritme dat past voor de persoon met de hulpvraag of juist te kijken naar de mogelijkheden in (lichte) groei en/of ontwikkeling. 

You-niqcare komt voor een eerste kennismaking graag langs waarin vooral geluisterd zal worden naar de persoon met de hulpvraag en zijn of haar ouders/verzorgers. You-niqcare kijkt aan de start van de begeleiding hoe het (gezin) systeem zich verhoud ten opzichte van de persoon met de hulpvraag. In de eerste kennismaking is het goed je gevoel te laten spreken. Spreek gerust uit hoe de eerste indruk is en hoe de begeleiding van you-niqcare aanvoelt. Dit draagt meteen bij aan een open samenwerking waarin wederzijds respect in een hoog vaandel staat. 

Persoonlijke en individuele begeleiding gezien het hebben/behouden van rust, structuur en balans in het dagelijkse leven van kinderen, jongeren en volwassenen met een psychische stoornis, lichamelijk en/of verstandelijke beperking (wel of niet aangeboren). Het in balans houden en/of bevorderen van de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie in de mate waar dat mogelijk is.

Specialisatie in passende begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen binnen het autisme spectrum. In de begeleiding wordt er gekeken naar het geheel. De omgeving van de persoon met autisme en/of het gezinssysteem wordt meegenomen in de begeleiding. Dit gezien de invloed die de omgeving/het gezin op het individu met autisme heeft. 

Persoonlijke en individuele begeleiding van kinderen, jongeren en volwassenen met problematieken binnen o.a. het sociaal/emotioneel ontwikkelingsgebied (op latere leeftijd), met bijvoorbeeld als oorzaak een onveilige hechting vanuit de baby/kind jaren (0-7 jaar). 

De Start
Aan de start van de begeleiding richt you-niqcare zich op de hulpvraag. Vanuit die hulpvraag zullen er (kleine) haalbare doelen opgesteld worden. Met kleine haalbare doelen wordt zoveel als mogelijk uitgesloten dat de persoon met de hulpvraag wordt overschat en er eigenlijk te grote (niet haalbare) doelen zijn gesteld. You-niqcare kijkt naar de mogelijkheden van ieder persoon en vindt het daarin van groot belang volgens het eigen tempo van ieder persoon te werken. You-niqcare is ervan overtuigd dat zolang je de doelen haalbaar houdt, het na bepaalde tijd al zichtbaar en merkbaar is dat balans is en/of er stapjes worden gezet. Hoe groot de stapjes zullen zijn is van iedere persoon afhankelijk. Stapjes zijn stapjes en dat is altijd goed. De één doet er net wat langer over dan de ander maar dat is waar you-niqcare voor staat, op het eigen tempo ervaren waar de balans ligt en/of waar er mogelijkheden liggen en hoe je daarmee om kunt gaan zo dicht als mogelijk bij jezelf. 

Dit alles zal vastgelegd worden in een zorgplan waar you-niqcare om het halve jaar een evaluatie plant met de betrokkenen. In de evaluatie komt zichtbaar naar voren hoe het precies gaat en waar aan wordt gewerkt. Ook komt naar voren wat er mogelijk anders kan in het belang van de persoon met de hulpvraag.